Mertcan İşler

Sayfalar


Search Console Sorguları ile Detaylı Kelime Tespiti

mertcanmertcan

SEO ile bağlantısı olan herkesin vazgeçilmezleri arasında yer alan Search Console, sunmuş olduğu veriler sayesinde SEO tarafında durum değerlendirmesi için büyük önem taşır. Bu yazım içerisinde ise sizlere Search Console panelinden alabildiğiniz anahtar kelime sayısını arttırarak, nasıl daha detaylı analizler yapabileceğinizi anlatıyor olacağım.

Adım adım ilerleyecek olursak eğer, ilk olarak Search Console panelinden durum analizi için hangi dataya ihtiyacımız olacağı ile başlayalım.

Search Console paneli içerisinde ulaşabileceğimiz Search Analytics sekmesi bize kelimelerimize ait Tıklama, Gösterim, CTR ve Pozisyon datası sunacaktır. Bu datayı görüntülerken tarih kısmından karşılaştırma yaptığımız zaman ise, belirlediğimiz tarih aralığı için tıklama rakamlarının nasıl değiştiğini gözlemleyebiliyoruz. Buraya kadar her şey mükemmel gözüksede, burada yer alan kafa karışıklığı verilerin kısıtlı olmasıyla ortaya çıkıyor.  Örnek üzerinden ilerleyecek olursak eğer, kaybettiğimiz kelime datası hakkında daha net fikir sahibi olabileceğiz.

Panelden 2 tarih aralığını kıyasladığım zaman 1208 kelime içeren bir data aldım. Şu an için bu data her ne kadar oldukça fazla sayıda kelime içeriyor gibi gözüksede, birde aynı işlemi Search Console API kullanarak gerçekleştiriyorum.

API ise bana 3628 adet kelime vererek, aslında normalde alabileceğim kelimelere ek olarak fazladan 2420 karşılaştırma datası sunuyor. API her ne kadar yazılım ile ilgilenenlerin yakından tanımış olduğu bir terim olsada, biraz araştırma ile herkes tarafından kolaylıkla kullanılabiliyor.

İlgili Link: https://developers.google.com/webmaster-tools/search-console-api-original/

Belirlemiş olduğumuz tarih aralıklarına göre kelime sayısı fazla olduğundan dolayı artık hangi kelimelerden ne kadar tıklama kazandığımızı ve kaybettiğimizi daha detaylı gözlemleyebiliyoruz. Tüm bunlara ek olarak, API sayesinde ek bir sorgu ile kelimelerin varış sayfalarını da tespit edebilirsiniz. Bu aşama ile birlikte de artık elinizde kelime, 2 tarih aralığı için tıklama rakamları ve URL yer almaktadır.

Site büyüdükçe her bir kategori ayrı bir site kadar değerli bir hal almaktadır. Bu aşamadan sonra da yapmamız gereken, sahip olduğumuz URL datasını Screaming Frog gibi çeşitli araçlar ile breadcrumbs alanı ile eşlemektir. Bu işlem de düşüş çıkışlarımızı kategori bazlı olarak tespit etmemize imkan tanıyacaktır.

Search Console’un sunmuş olduğu datanın sizin için yetersiz olduğunu artık kabul ediyor, ama API ile de yapamayacağınızı düşünüyorsanız da yardımınıza Spreadsheet yetişiyor. Spreadsheet eklenti desteği olması sebebiyle her zaman işinizi kolaylaştıran bir yardımcı olacaktır.

Kurulumunu yapacağınız Search Analytics for Sheets eklentisi ile birlikte, Search Console datanızı API’den alarak Spreadsheet üzerinden görüntülemeye başlayabileceksiniz.

Eklentiyi kullanarak sorgulama işlemini karşılaştıracağım iki tarih için de ayrı ayrı gerçekleştiriyorum. Almış olduğum 2 tarih için kelime datasını Excel üzerinden karşılaştırarak, 2 tarihte de trafik alan kelimeleri tespit ediyorum. Sonrasında ise karşılaştırabileceğim toplam kelime sayısını görebiliyorum.

Bu işlemi gerçekleştirdiğim zaman da, 3627 adet 2 tarihte de tıklama almış olan kelime sayısına ulaştım. API datasını ben manuel çektiğim zaman 3628 kelime tespit ederken, eklenti bana 3627 kelime vererek beklentilerimi karşıladı. Aşağıda eklenti ayarlarından bir görseli sizinle paylaşıyorum.

API ile data almak her ne kadar eğlenceli olsada, zaman kazanmak için eklentiden yararlanmak büyük avantaj sağlayacaktır. Sizlerde bu eklenti ve API sayesinde Search Console’un sağlamış olduğu kelimelerden çok daha fazlasını görüntüleyerek neler kaybedip, neler kazandığınızı daha detaylı inceleyebilirsiniz.

Ben Nasıl İlerliyorum?

API datasını kullanarak, oluşturmuş olduğum panel ile datayı hızlı ve detaylı şekilde görüntüleyebiliyorum. Tüm bunlara ek olarak, en çok bana tıklama kaybettiren kelimeleri, en çok kazandıran kelimeleri  çok hızlı bir şekilde kontrol edebiliyorum. Ayrıca arama alanı sayesinde de, belli kelime gruplarında oluşan değişiklikleri sorgulayabiliyorum. Aşağıda panele ait bir görsel görmektesiniz.

 

Önümüzdeki günlerde aşağıdaki detayları ekleyerek yazıyı güncellemeyi sürdürüyor olacağım.

  1. Search Analytics for Sheets Nasıl Kullanılır?
  2. API ile Anahtar Kelime Datası Nasıl Alınır?
  3. Data Studio ile Search Console Datası Kullanımı
SEO

Yorumlar 0
Henüz yorum bulunmuyor.